Ieder een stem.
Wat zijn stemproblemen?
Wanneer de stem schor of hees is, te luid of te zacht, de stem krakerig is of wegvalt (afonie) is er sprake van een stemstoornis. Vaak lukt het dan niet meer om de stem intensief te gebruiken om bijvoorbeeld te spreken, les te geven of te zingen. Voor leerkrachten, sportinstructeurs, telefonisch medewerkers en zangers is het hebben van stemproblemen een belemmering om hun werk te kunnen doen. Soms gaan de klachten gepaard met keelpijn, spierpijn of een globusklacht (gevoel dat er een brok, band om/in de keel zit).
Hoe ontstaan stemproblemen?
Stemgevingsgewoonten (zoals adem en houding) en stemgebruik (wordt er vaak geforceerd stemgegeven?) spelen een belangrijke rol bij het onstaan van stemproblemen. Ook leefstijl, gezondheid, stress en aanleg spelen een rol. Stemproblemen ontstaan vaak sluimerend en worden in de loop der tijd erger door een samenloop van meerdere factoren. Wanneer er langdurig sprake is van verkeerd stemgebruik, kunnen stembandknobbeltjes of poliepen ontstaan. Stemproblemen kunnen ook ontstaan door een medische oorzaak, bijvoorbeeld door degeneratieve ziektebeelden als bij de ziekte van Parkinson, bij kanker, bij MS, ALS of de ziekte van Huntington.
Hoe gaat de behandeling bij stemproblemen?
Logopediste Heidi Salverda- van Veen heeft zich gespecialiseerd op gebied van stemproblemen. Ze past hierbij o.a. larynxmanipulatie toe (structuren en spieren in keel/halsgebied worden gemasseerd waardoor meer ontspanning ontstaat). Dit heeft een positief effect op o.a. globusklachten en stemklachten en werkt bevorderend in het bewustzijn van het ontstaan van geforceerd stemgebruik. Tevens wordt er gewerkt met Estill Voice Training, Lax Vox (bubbeltherapie) en diverse klassieke logopedische stemmethodieken. Ook heeft Heidi diverse scholingen op gebied van de zangstem gevolgd en begeleidt ze mensen die veel zingen.