Als eten en drinken niet vanzelf gaat

Wat is preverbale logopedie?
Wanneer een kind eet-/drinkproblemen of slikproblemen heeft en daarvoor wordt behandeld door een gespecialiseerd logopedist, noemt men dat preverbale logopedie.
Voor kinderen is het essentieel dat ze goed kunnen eten en drinken zodat ze goed groeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Eten en drinken is een leerproces, een kwestie van proberen, oefenen en wennen.

Soms lukt het leren eten en drinken niet goed. Voorbeelden daarvan zijn:

‘Mijn zoontje groeit niet goed, het eten lukt niet.’
‘Mijn kind kan niet uit een beker drinken.’

Bij welke problemen helpt preverbale logopedie?
– Uw kind heeft moeite met eten en/of drinken
– Uw kind heeft moeite met fles of borstvoeding
– Uw kind heeft moeite met leren drinken uit een beker
– Uw kind heeft moeite de overgang naar vaste voeding

Waarom is behandeling belangrijk?
Al tijdens de zwangerschap drinkt een baby steeds vruchtwater. Na de geboorte lijkt het drinken uit de borst of fles daardoor relatief eenvoudig. Toch kunnen er problemen optreden op gebied van eten en drinken bij jonge kinderen. Aanvankelijk maakt de baby onwillekeurige bewegingen om het proces van zuigen-slikken-ademen te doorlopen om goed te kunnen drinken. Een goede coördinatie van zuigen-slikken-ademen is hierbij belangrijk. Maar ook andere factoren zoals tijdstip van de voeding, manier van aanbieden van de voeding en kindfactoren (bijvoorbeeld conditie en alertheid) zijn van belang om het voedingsmoment zo effectief een waardevol mogelijk te maken. Vanaf de leeftijd van drie maanden vervangt een willekeuriger zuig-slikpatroon het zuigen-slikken-ademen. Naarmate uw kindje ouder wordt, ontwikkelt de smaakontwikkeling zich en wordt er naast fles of borstvoeding ook vaste voeding aangeboden (rond de 4 à 6 maanden). Uw kindje moet omgaan met een lepel in de mond en een andere structuur in de mond dan melk. Dit is natuurlijk even wennen. Wanneer er problemen optreden met eten en/of drinken, kan dat leiden tot problemen in de groei. Uw kindje wordt belemmert in zijn ontwikkeling. Wanneer u merkt dat uw kindje na een gewenperiode moeite blijft houden met vast (gemalen) voedsel, kan de (pre)logopedist u adviseren en begeleiden.

Wat doet de preverbaal logopedist?
Logopediste Heidi Salverda- van Veen is gespecialiseerd preverbaal logopedist. Ze komt op verwijzing van de arts bij u thuis langs. De preverbale logopedist observeert de eet-/drinksituatie van uw kind en doet onderzoek naar het eten en drinken en de beïnvloedende factoren en geeft u begeleiding en advies om zo het eten en drinken van uw kindje te stimuleren.

Wat kunnen we voor u en uw kind betekenen? maak een afspraak

“Dank zij Heidi's hulp drinkt mijn zoon nu uit een gewone beker zonder zich te verslikken.”

Anoniem, memOuder